BLOG

Ücretsiz İçerik - Bilgilendirici Yazılarımız

ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ İÇİN OYUN ÖNERİLERİ

1-)PARMAK KUKLALAR

  • Parmak kuklalar edinerek kuklaları konuşturacak şekilde bir senaryo üretebilirsiniz. Üstelik kuklaları konuşturmak bazen çocukların doğrudan dile getiremedikleri şeyleri o kuklanın kaygısı-korkusu olarak ifade etmesini sağlar. Bu da çocukların iç dünyasını görmekte sizlere fayda sağlayacaktır.

2-)KAVRAM KARTLARI-SES TAKLİT KARTLARI

  • Kavram kartları alıp bunlardan yararlanabilirsiniz. “Bu çocuk burada ne yapıyor?, Bu ne işe yarar?” gibi sorular yöneltebilirsiniz. Aynı şekilde Taklit ve ses kartları da edinerek oradaki sesleri önce siz çıkarıp sonra çocuğunuzun çıkarmasını isteyebilirsiniz. Hem oyun oynamış hem gelişimini desteklemiş olursunuz.

 

3-)TEKERLEMELER-ŞARKILAR

  • Tekerleme ve şarkılar çocukların kelimeleri daha rahat akılda tutmasını sağlayacaktır. Bu nedenle tekrar tekrar aynı şarkıları ve tekerlemeleri söylemekten çekinmeyin. Hatta öğrenmesini istediğiniz şeyleride birer şarkıya çevirerek onun öğrenmesini ve akılda tutmasını kolaylaştırabilirsiniz.

4-)KULAKTAN KULAĞA OYUNU

  • Bu oyunu oynamak hem keyifli hem öğretici olabilir. Evde beraber oynarken çocuğu bazen ortaya bazen sona alarak bu oyunu evde oynayarak keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Oyunun sonuna ödüller koymak yerine yine etkileşimin ön planda olduğu ilişki etkinlikleri ekleyerek en doğru şekilde diğer kulağa iletmesini sağlayabilirsiniz.

 

5-)SINIRLI EKRAN SÜRESİ

  • Çocukların her döneminde olduğu gibi dil gelişim dönemlerinde de ekran sürelerini sınırlı tutmanın size faydası olacaktır. Günün büyük bir çocuğunluğunu etkileşimle geçirmesi, ekranl geçirmesinden çok daha faydalı ve destekleyici olacaktır.

6-)TAKLİT YAPMA

  • Taklitlerde hem çocukların saatlerce gülerek oynayabilecekleri bir oyundur. Bu taklitler yakın çevrenizden veya sevilen çizgifilmlerden olabilir.

 

8-)BİRLİKTE EVCİLİK OYUNLARI

  • Özellikle oyuncak telefonu oyunlara dahil etmek yine çok kıymetli. Burada telefonla konuşmasını sağlayarak yine dil gelişimine destek olabilirsiniz. Tam söyeleyemediği ama ne söylemeye çalıltığınızı anladığınız şeylerde de hemen kabul etmeden “Tam olarak anlayamadım, nasıl?” gibi yardımcı kelimeler kullanarak biraz daha anlatmaya çalışması için teşvik edebilirsiniz.

Her çocuğun belli yaşlarda belirli tepkileri verebilmesini beklesekte, çocukların ritmi ve gelişimi kendine özgüdür. Bu süreçte çeşitli sebeplerden dolayı gecikmeler olabilir. Bu gecikmeler için bir uzmanla görüşmek faydalı olacaktır.

2 Comments

  • Nalan T.

    Çocuklarda dil gelişimini destekleyici ve konuşma bozukluğu kekemelik gibi sorunları önleyici nitelikteki önerileriniz için teşekkür ederim.

  • Ahmet

    2 yaşındaki kızımın kekemelik sorunu için Klinik Psikolog Fatih UĞUR hocamdan psikolojik destek aldık. Sadece bizimle seanslar gerçekleştirdi önerdiği tekniği uygulayarak 1 haftada ciddi değişimler oldu ve çok şükür 3 haftadayız artık böyle bir sorunumuz kalmadı. Teşekkür ederiz.

  • Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    ÇOCUKLARDA KEKEMELİK NEDİR? NEDENLERİ ve TEDAVİSİ?

    Kekemelik nedir? Kekemelik, konuşma sırasında duraklama, tekrarlanan sesler, heceler veya cümleler, dengesiz konuşma …

    MUTLU EVLİLİĞİN SIRLARI – Evlilik Sorunları Kader Değildir

    ‘’Evliliğin yürümesini sağlayan nedir?’’ şüphesiz ki yıllardır süregelen çalışmalarda araştırmacılar …

    DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR? DİKKAT TESTİ VE DİKKAT TERAPİSİ

    Dikkat; yaşamsal, sosyal, akademik iş ve rutinlerin gerçekleştirilebilmesi ve bilişsel faaliyetlerin düzenlenmesi için …