DEPREM SONRASI YAKINLARIN ÖLÜMÜ ÇOCUĞA NASIL ANLATILMALI?
Maalesef ülke olarak çok acı verici çok zor günlerden geçiyoruz. 6 Şubat depremleri ile ilgili arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bir yandan da kayıplarımız her geçen gün artıyor. Yakınlarını kaybeden birçok çocuğa ölümün anlatıldığı/anlatılacağı günler yaşıyoruz. Gerçekten çok çok ağır olaylar duyuyor, görüyor, izliyoruz. Sağ kurtulan herkes için fiziksel sağlıkla ilgili tedavi süreçleri öncelikle tamamlandıktan sonra, ruh sağlığı açısından da çok ciddi desteğe ihtiyaç olacaktır. Bu anlamda faydalı olabilecek bir içerik hazırladık.
Ayrıca, Optimum Psikoloji olarak 3 şubemizde de depremzedelere yönelik ücretsiz psikolojik destek veriyoruz. İletişim numaralarımızdan ulaşarak randevu alabilir, tanıdığınız bildiğiniz desteğe ihtiyaç duyan depremzedeleri de bu anlamda merkezlerimize yönlendirebilirsiniz. Deprem nedeniyle, Ankara Konya ve Antalyaya gelmiş olan depremzedelere yüz yüze, henüz gelememiş olanlara ise online olarak destek sağlayacağız.
12 Yaşından Küçük Bir Çocuğa Depremde Kaybeden Yakını Hakkında Bilgiyi Nasıl Verebiliriz?
“Biliyorsun ki bir deprem yaşadık. Bu olanlar çok yıkıcı ve hepimiz için korkutucuydu. Gezegenimizde bazı doğal afetler olabiliyor. Bazen yağmurlar çok yağar ve her yer su olabilir, bazen hava çok çok sıcak olabilir ve yangınlara sebep olabilir. Bugün ise deprem oldu. Deprem yaşadığımız yer kürenin bazı hareketleri sonucunda meydana gelen bir doğal afettir. Yer şekilleri hareket ettiği zaman yer yüzünde evimiz, yollarımız ve sahip olduğumuz birçok şey hasar görebilir. Bizimde evimiz ve eşyalarımız zarar gördü ama şu an iyiyiz ve birlikteyiz. Bu durumu şu an atlatmış olsakta bazen aklına gelebilir, korkabilir ve üzülebilirsin. Bunu benimle mutlaka paylaş. Bunu konuşabilir ve beraber ağlayabiliriz. Bunlar çok doğal tepkilerdir.
Ölüm insanların gündelik hayatını devam ettirememesi anlamına geliyor. Hepimiz büyük bir olay yaşadık. Bu yaşananların seni üzdüğünün farkındayım, bende seninle benzer duyguları hissediyorum. Ama bu hayatımızı etkileyen önemli bir durum ve bilmeye hakkın var. Artık ……… ve …….. aramızda olmayacaklar. Ama onları koyduğumuz yerde istediğin zaman ziyaretlerine gidebilir ve onlarla olan güzel anılarımız üzerine konuşabiliriz. Ben burdayım ve yanındayım. Biz iyi bir ekibiz.Birbirimizle her duygumuzu paylaşabilir, birbirimize güç verebiliriz. Sarılmak ister misin?”
- Çocuklar 12 yaşına gelene kadar soyut kavramlar hakkında çok detaylı bilgi vermeyiniz. Cennet-cehennem gibi kavramlar kafa karıştırıcı ve korkutucu olabilir. Bu konuyu ve ölümü daha iyi açıklamak için “Sevdiğim Biri Öldüğünde Ne Olur” kitabından faydalanabilirsiniz.
- Zaten deprem çocuklar ve yetişkinler için travma teşkil edebilcek bir durumdur. Birde üzerine ölümler eklendiği zaman bu hem çocuklar hem yetişkinler için zorlayıcı olabilir. Lütfen kendinize ve çocuğunuza iyi gelecek şeyler yapın, bu dönemde özellikle çocuğunuzla oyun oynamaya, resim ve boyama yapmaya özen gösteriniz.
- Olanlar zor değilmiş ve hiç üzülmüyormuş gibi yapmayın! “Evet bu olanlar çok zor ve bende kendimi üzgün hissediyorum” demekten kaçınmayın. Ağlayabilir ve üzülebilirsiniz. Bunlar afet ve kayıp sonrası normal tepkilerdir ve yaşanması gerekir. Baskılamaya veya yok saymaya çalışmayın.
- Tensel temas iyi gelir. Çocuğunuzuda kendinizide güvende ve rahat hissedebilmeniz için bol bol sarılmak, çocuğun iki kürek kemiği arasını sıvazlamak iyi gelebilir. Fakat her çocuk bir değildir. Çocuğunuz bundan rahatsız oluyorsa zorlamayın.
- Bu anlatımların ardından çocuğunuzla ara ara “Değişim ve yeniden oluşum” hakkında konuşabilirsiniz. “ Dünyada milyonlarca canlı yaşıyor, bazen güneş açıyor gündüz oluyor, sonra o ortadan kaybolunca her yer karanlık oluyor ay çıkıyor. Bazen bembeyaz karlar tüm bitki örtüsünü kaplayabilirken, bazen ilkbahar geliyor ve karı delen bitkiler yeniden büyüyor ve her yer yeşilleniyor. Hayatın içinde sürekli devam eden doğal bir döngü var. Bizde şu an bir değişim yaşadık. Şu an her yerde betonlar ve bize yardım etmek isteyen insanlar var. Bu evrede bitecek ve yeniden güvende olacağız” vb.
- “Ağlanacak bir şey yok, bak geçti” vb. Cümleler kurmayın. Sizde duygularınızı ifade edin, çocuğunuzunda duygularını bol bol ifade etmesini isteyin ve olanak yaratın
- Travma sinir sisteminde meydana geldiği için hareket etmek ve sinir sistemini uyaran kas egzersizleri yapmak iyi gelebilir. Örneğin: Sık sık sık-bırak bırak bırak oyunu oynanabilir. Beraber tüm kaslarınızı sıkıp 3’e kadar sayıp, beraber bırakabilirsiniz. Zıplamak, dans etmekte tercih edilebilir.
34 Comments
faydalı bilgiler için teşekkür ederim
bu faydalı içerik ve bilgilendirme için teşekkür ederim
konya psikolog desteği
konya pedagog desteği
ankara psikolog desteği
ankara pedagog desteği
antalya psikolog desteği
antalya pedagog desteği
antalya emdr
konya emdr
ankara emdr
ankara vajinismus terapisi
konya vajinismus
antalya vajinismus
ankara cinsel terapi
konya cinsel terapi
antalya cinsel terapi
ankara psikolojik danışma merkezi
konya psikolojik danışma merkezi
ankara psikolojik danışma merkezi
konya psikolojik danışma merkezi
antalya psikolojik danışma merkezi
konya anksiyete bozukluğu
antalya anksiyete bozukluğu
ankara anksiyete bozukluğu
ankara klinik psikolog
antalya klinik psikolog
konya klinik psikolog
konya psikolojik danışman
ankara psikolojik danışman
antalya psikolojik danışman
Merhaba, Psikolojik danışmanlığa ihtiyacım var. Yarar verirken yardımcı olabilir misiniz?
0850 840 87 87 nolu iletişim hattımızı arayarak detaylı bilgi alabilir, dilerseniz randevu da alabilirsiniz.
teşekkürler
Write a Comment
ÇOCUKLARDA KEKEMELİK NEDİR? NEDENLERİ ve TEDAVİSİ?
Kekemelik nedir? Kekemelik, konuşma sırasında duraklama, tekrarlanan sesler, heceler veya cümleler, dengesiz konuşma …
MUTLU EVLİLİĞİN SIRLARI – Evlilik Sorunları Kader Değildir
‘’Evliliğin yürümesini sağlayan nedir?’’ şüphesiz ki yıllardır süregelen çalışmalarda araştırmacılar …
DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR? DİKKAT TESTİ VE DİKKAT TERAPİSİ
Dikkat; yaşamsal, sosyal, akademik iş ve rutinlerin gerçekleştirilebilmesi ve bilişsel faaliyetlerin düzenlenmesi için …
Klinik Psikolog Fatih UĞUR
Klinik Psikolog Fatih UĞUR, Ege Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans bölümünü 2008 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini ise Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde tamamlayarak ‘klinik psikolog’ ünvanını elde etti. Meslekte 14 yıldan fazla tecrübeyle çalışmalarına devam eden Fatih UĞUR, alanıyla ilgili psikolog- psikolojik danışmanlara yönelik eğitimler de vermektedir. Ankara ve Konyada yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.
DEVAMINI OKUBLOG
TERAPİST, PSİKOTERAPİST, CİNSEL TERAPİST, EMDR TERAPİSTİ, AİLE TERAPİSTİ KİMLERE DENİR?
Terapist, Psikoterapist, Cinsel Terapist, EMDR Terapisti, Çift Terapisti, Aile Terapisti, Pedagog gibi meslekler ve çalışma alanları ülkemizde malesef henüz tam bir yasal zemine oturtulmadığından, birçok alakasız meslek ünvanına …
DEVAMINI OKU
BİLGİ &İLETİŞİM
Privacy Overview