DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR? DİKKAT TESTİ VE DİKKAT TERAPİSİ
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat; yaşamsal, sosyal, akademik iş ve rutinlerin gerçekleştirilebilmesi ve bilişsel faaliyetlerin düzenlenmesi için gerekli olan bir mekanizmadır. Dikkatin iyi bir şekilde yönetilememesi hem bireyin kendisi hem de birlikte yaşadığı diğer kişiler adına pek çok açıdan olumsuzluğa neden olabilmektedir. Psikiyatrik bozukluklar içerisinde yer alan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ise kişinin dikkat, hiperaktivite ve dürtüsellik parametrelerinde yaşadığı problemler ile kendini gösterebilmektedir. Pek çok sebepten ortaya çıkabilen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kişide fark edilmediği ve gerekli destek sağlanmadığı takdirde kişinin akademik ve sosyal yaşantısı başta olmak üzere pek çok alana olumsuz etki edebilmekte ve psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Çocukluk çağında sıklıkla karşımıza çıkan DEHB çocukluk döneminde tedavi edilmediği sürece yaşam boyu tökezlemelere sebebiyet verebilmektedir.
Aileler çocukları ile ilgili sıklıkla dikkatini yaptıkları işe verememeleri, odağın hızla dağılması ve tekrardan toparlamanın zor olması, bir işin başında belli bir süre oturamamaları, fazlaca hareketli olmaları, sıklıkla düşüp yaralanmaları, dürtüsel davranışları (söz kesme, sıra bekleyememe vb.) çatışmacı ve agresif davranışları, kurallara uymama, yönerge almama, akademik başarıda düşüş yaşama, aile ve arkadaş ilişkilerindeki iletişim becerilerinde aksaklıklar ve benzeri pek çok şikayet ile danışmanlık merkezlerine başvurabilmektedir. Öğretmenler ve çocukların geri bildirimleri de uzman tarafından dikkate alınmaktadır. Genel bir değerlendirme yaptıktan sonra çocuk dikkat ve dikkatin alt boyutlarının belirlendiği MOXO testi ile değerlendirilir ve bu yolla çocuğun yaşadığı bu zorluğun kaynağı araştırılır.
MOXO Dikkat Testi Nedir?
MOXO dikkat testi katılımcının dikkat, dürtüsellik, zamanlama ve hiperaktivite parametrelerini değerlendiren çevrimiçi bir testtir. Test yalnızca bu testin eğitimini almış uzman kişi tarafından uygulanabilmektedir.
MOXO dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanı sürecine yardımcı ve dehb riski olan kişilerin fark edilmesini ve gereken desteğin sağlanmasını kolaylaştıran bir ölçme aracıdır. 6 yaştan itibaren uygulanabilmektedir. 6-12 yaş arası çocuklara ve 13 yaştan daha büyük genç ve yetişkinlere yönelik iki ayrı test yönergesi bulunmaktadır. Testin genel yapısı aynı kalsa da yaş grubuna göre testin içeriği ve süresi değişmektedir.
Testin uygulanacağı gün merkeze gelen çocuğa bilgilendirme yapılır, test yönergeleri açıklanır ve teste başlanır. Uygulayıcı test sonrasında aileye çocuğun sonucu ve sonuca yönelik yapılması gerekenlere dair bilgilendirmede bulunmaktadır. Dikkat parametrelerinden biri ya da birden fazlasında belirli ölçüde zorluk yaşayan çocuklarda gözleme ek olarak yapılan bu testin sonucu aile ile paylaşıldıktan sonra uzmanın uygun bulması ve ailenin isteği üzerine Attentioner dikkat geliştirme programına başlanabilmektedir.
Attentioner Dikkatimi Topluyorum Programı
Attentioner dikkatimi topluyorum programı dikkatini yönetmekte zorluk yaşayan 7-18 yaş arası çocukların dikkat becerilerini geliştirmeyi hedefleyen yapılandırılmış bir programdır. Almanya Bremen Üniversitesi’nde geliştirilen Attentioner programı, nöropsikoloji ve öğrenme psikolojisinden temel alan yaklaşım ile oluşturulmuştur.
Program bireysel katılım ile gerçekleştirilebildiği gibi aynı yaş aralığında ve benzer durumlar gösteren çocuklardan oluşan bir grup çalışması şeklinde de uygulanabilmektedir.
Attentioner çocukla gerçekleştirilen çeşitli zorluk seviyelerindeki ve dikkatin farklı boyutlarına yoğunlaşan egzersizleri içeren 15 oturuma ek olarak 5 seans aile oturumu ile toplamda 20 oturum olacak şekilde düzenlenmektedir. Her oturumun süresi 40- 60 dakikadır.
15 oturum boyunca program kapsamında belirlenmiş dikkat egzersizleri uygulayıcı uzman tarafından çocuk ile gerçekleştirilirken belirli aralıklarla yapılan aile oturumları ile de çocuğun yaşadığı zorluk hakkında aile üyelerinin bilgilendirilmesi (psikoeğitim), çocuğun içinde bulunduğu dış çevrenin çocuğa uygun olarak düzenlenmesi, ebeveyn- çocuk ilişkisinin ele alınarak güçlendirilmesi, ev içi rutinlerin çocuğa ve aileye uygun olacak şekilde ihtiyaca göre yeniden düzenlenmesi ile program sonunda çocuğun geliştirmiş olduğu dikkat becerisini sürdürebilmesi hedeflenmektedir.
Çocuklar programa gelişim özellikleri, yaşı, dikkatini kullanabilme becerileri dikkate alınarak programa dahil edilebilir. Attentioner programı sayesinde çocuk; bir işe daha uzun süre odaklanabilme, görsel ve işitsel uyaranları birbirinden ayırabilme ve gerektiğinde seçebilme, dışsal uyaranlardan daha az etkilenme, yönergeye uygun hareket edebilme, problem çözme, zaman yönetimi, duygu düzenleme ve kendini kontrol edebilme becerilerini geliştirir.
Attentioner dikkat geliştirme programı yalnızca bu programın eğitimini almış uzman kişilerce uygulanabilmektedir.
15 oturum boyunca devam eden egzersizler ve bu oturumlara ek aile görüşmeleri tamamlandıktan sonra çocuğun programa başlamadan önceki durumu ile program bitimindeki durumunu karşılaştırabilmek ve dikkat, dürtüsellik, hiperaktivite ve zamanlama parametrelerindeki yeni sonucunu değerlendirmek adına yeniden MOXO dikkat testi uygulanır ve çocuğun gelişimi aile ile paylaşılır.
Oyun Terapisi ve Faydaları hakkında detaylı bilgiler içeren yazımızı okumak için tıklayınız.
Çocuğunuzla ilgili Ankara'da destek alabileceğiniz pedagog listesi için tıklayınız.
Çocuğunuzla ilgili Konya'da destek alabileceğiniz pedagog listesi için tıklayınız.
Çocuğunuzla ilgili Antalya'da destek alabileceğiniz pedagog listesi için tıklayınız.
Write a Comment